Sete Gibernau ha construït un circuit de kàrting en un terreny no urbanitzable del Baix Empordà

Imatges del circuit

[Slideshow "circuit-sete-gibernau" not found]

L’expilot de motociclisme Sete Gibernau ha construït un circuit il·legal de kàrting d’1,3 km de longitud dins la seva luxosa propietat del Baix Empordà. El circuit es troba en una zona no urbanitzable i de protecció especial a dos quilòmetres de la Bisbal d’Empordà, dins del terme municipal de Forallac. La pista asfaltada, que fa 7 metres d’ample, únicament es pot veure a vista d’ocell perquè està amagada rere un mur de xiprers. Ara bé, el soroll dels bòlids quan corren pel circuit pot sentir-se a centenars de metres de distància. En total, el circuit ocupa 24.000 metres quadrats i disposa d’un taller, una aula, un vestuari i una sala de reunions.

Segons el portal informatiu totbisbal.com, el circuit funciona de manera clandestina des de fa cinc anys, però l’Ajuntament de Forallac no en va reconèixer l’existència fins el mes de març passat, després que un veí del municipi, fart de sorolls, demanés els permisos de la instal·lació. El fet que el consistori dirigit per Josep Sala (CIU) hagi ignorat durant tot aquest temps el circuit ha aixecat suspicàcies a Forallac, un municipi de menys de 2.000 habitants on “tot se sap”. Segons l’advocat Eduard de Ribot, que defensa les veïnes afectades per la contaminació acústica, l’Ajuntament “ha fet la vista grossa” amb la intenció que el delicte urbanístic prescrivís passats sis anys. Algunes persones de Forallac creuen que Sala podria haver prevaricat i consideren que la seva gestió és “corrupta” i “discriminatòria”.

Afany de lucre

A causa de les indagacions de les veïnes de Forallac que han posat al descobert el delicte urbanístic, ara Sete Gibernau intenta legalitzar la construcció. Emparant-se en l’article 48 de la Llei d’urbanisme, que permet determinades actuacions en sòl no urbanitzable per interès públic, l’expilot ha presentat un projecte que defineix el circuit com un “centre de tecnificació i desenvolupament”. Ara bé, la idea de Gibernau no és tant un projecte d’interès públic com una iniciativa empresarial, ja que pretén utilitzar el circuit perquè dues empreses d’automobilisme puguin fer-hi proves durant 20 dies l’any. Gibernau també vol aprofitar el circuit perquè els pilots del Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat puguin entrenar-se.

Les veïnes de Forallac, per la seva banda, s’oposen de manera frontal a la legalització. En les al·legacions contra el projecte, consideren que la instal·lació “no és d’interès social ni d’utilitat pública”. Segons diuen, el soroll dels motors pertorba la vida quotidiana de les veïnes i afecta l’activitat econòmica de diverses cases rurals de la zona. A més, el circuit es troba molt a prop d’un espai d’interès cultural, els Clots de Sant Julià, unes antigues pedreres vinculades a la ciutat ibèrica d’Ullastret. Les veïnes exigeixen que “es restauri tota la realitat alterada” i han aportat un centenar de signatures contra el projecte.

Si Gibernau aconsegueix legalitzar el circuit de kàrting, Forallac es convertirà en un autèntic centre de pelegrinatge pels amants del motor. El cosí de Gibernau, l’expilot d’enduro Miki Arpa, gestiona una escola de trial que es troba a menys d’un quilòmetre del circuit de kàrting. Segons es pot llegir al seu web, l’escola Off Road Miki Arpa funciona, com a mínim, trenta dies l’any. El web subratlla que les persones que participen als cursos han d’utilitzar silenciadors homologats, ja que l’escola “està a favor del manteniment de la naturalesa i el medi ambient”.

El circuit s’amaga entre els xiprers

El circuit de Sete Gibernau està a pocs metres de la carretera C-66, entre la Bisbal d’Empordà i Palafrugell. Malgrat la proximitat amb la carretera, el circuit passa del tot desapercebut perquè s’amaga entre els xiprers i la vegetació. Tot i això les instal·lacions són perfectament visibles des d’un servei web com Google Maps. Les imatges aèries permeten apreciar el traçat sinuós de l’asfalt sobre la sorra blanca. Al costat del circuit també es pot veure l’opulenta finca on resideix Gibernau. Les coordenades són 41,960 graus de latitud nord i 3,070 de longitud est.

2,8 milions d’euros de frau fiscal

La construcció d’un circuit de kàrting en un terreny no urbanitzable no és l’únic escàndol en què s’ha vist involucrat Sete Gibernau. L’expilot de motociclisme, que pertany a una de les famílies amb més renom de Catalunya, la família Bultó, propietària de la marca Bultaco, va ser acusat l’any 2011 per la Fiscalia de Barcelona d’evadir 2,8 milions d’euros entre els anys 2005 i 2006. Segons la fiscalia, Gibernau hauria declarat a Hisenda que vivia a Suïssa quan en realitat ho feia a Esplugues de Llobregat.

Aquest article és fruit del treball coordinat de la Directa, l’Ariet i totbisbal.com i s’ha publicat al n. 360 del setmanari la Directa