Solidaritat amb les preses polítiques

21 desembre 2014
Marxa de torxes per les preses polítiques catalanes a Girona / Carles Palacio

Més d’una cinquantena de persones van recórrer ahir els carrers de Girona per demanar, un any més, la llibertat de les preses polítiques catalanes. Amb el lema Amnistia. Per nadal, les volem a casa, Girona es va sumar a les marxes de torxes convocades pel col•lectiu RESCAT arreu dels Països Catalans.

Sota el gran ventall de colors de la il•luminació nadalenca i els carrers concorreguts de gent, files de torxes silencioses van transcórrer pels principals carrers del Barri Vell de la ciutat. Mirada curiosa, si no expectant, de les persones que hi passejaven.

A pocs dies de l’inici de les festes de nadal, Girona llueix resplendent; llums, música, paradetes. Els carrers plens de gent desprenen alegria, despreocupació, consumisme. Rebuig dels manifestants d’aquest model de ciutat aparador que amaga les injustícies. El col•lectiu RESCAT, arran de la hipocresia d’aquests dies, aclaria: “Ells il•luminen els carrers amb llums de colors, nosaltres ho fem amb la flama de la solidaritat. Ells regalen consumisme, nosaltres regalem tendresa.”

Girona recupera així la marxa de torxes que s’havia estat fent durant molts anys. Mònica Alonso, militant d’Endavant propera al cas de Marina Benardó, justificava la importància d’aquest acte en l’entrevista concedida a l’ARIET: “Ara tot s’ha quedat una mica difuminat amb el temps i això ho dic amb molta angoixa, ja que van passant els anys i veus com el suport minva i com aquesta persona continua tancada i com la gent se n’ha oblidat força.”

La marxa va finalitzar amb la lectura d’un manifest on es reafirmava el suport a les preses i es denunciava el règim especial al qual estan sotmeses. Un règim que vulnera constantment els seus drets i que provoca dispersió, trasllats constants de presons i aïllaments.

El cas de la Marina i la Lola

Actualment, la Lola compleix presó a la ciutat francesa de Rennes. La condemna, que a l’Estat francès s’eleva als vint anys, finalitza amb l’extradició de la Lola cap a l’Estat espanyol, on haurà d’acabar de complir una condemna que en aquest territori s’eleva a més de mil anys de presó, que quedaran limitats pel temps màxim de compliment de condemna fixat legalment.

El cas de la Marina és més conegut a les comarques Gironines per la seva vinculació amb aquest territori. Actualment, es troba empresonada a la localitat francesa de Fleury-Mérogis. Acusada de col•laborar amb el comando Barcelona és a presó des del novembre de 2006, tancada en règim d’aïllament. La Marina va acabar de complir la seva condemna l’abril d’aquest any. Tanmateix, va ser sotmesa de nou a un judici denunciat pel grup de suport com un judici-farsa. Condemnada a disset anys de presó, havent complert dos terços de la condemna opta a obtenir el tercer grau penitenciari.