Tallen la llum d’una veïna de les Pedreres que necessita respiració assistida

IMG-20150410-WA0000
Desenes d’agents dels mossos d’esquadra van escorcollar sis habitatges de les Pedreres fa uns quinze dies

El barri de les Pedreres fa setmanes que viu amb l’ai al cor. A finals de febrer, l’Ajuntament de Girona va enderrocar una casa okupada construïda en un terreny públic; a mitjan març, desenes de mossos d’esquadra van envair el barri per buscar-hi droga, i, per acabar-ho d’adobar, aquest dijous dos operaris d’Endesa van tallar la llum a quatre famílies. El veïnat relaciona aquestes actuacions amb el pla especial de les Pedreres, que preveu expulsar la comunitat gitana de la muntanya per convertir-la en una zona d’oci.

El tall de llum ha estat la gota que ha fet vessar el vas. El veïnat està indignadíssim amb l’Ajuntament de Girona, el qual considera responsable de l’afer. El tall ha afectat una vintena de persones, entre elles una anciana que necessita un aparell de respiració assistida, un nadó d’un mes i diversos infants. L’anciana està fora de perill, però els seus familiars asseguren que durant les últimes hores “ho ha passat fatal”.  Segons fonts de l’Ajuntament, la companyia elèctrica va actuar de forma “unilateral” perquè quatre famílies no pagaven la llum des de feia anys. Després d’una reunió amb el regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, les famílies afectades han acceptat pagar la llum si la companyia els instal·la uns comptadors.

L’operació es va portar a terme d’una forma molt matussera: els operaris, acompanyats d’una patrulla dels Mossos d’Esquadra, van tallar el cable que connectava les quatre cases a la xarxa elèctrica. El cable va quedar estès entre els matolls i els operaris se’n van anar sense donar més explicacions. Sorprenentment, el tall també va afectar una família que sí que pagava la llum i que tenia factures per poder-ho demostrar. Quan l’Ajuntament es va assabentar de l’error, va haver de córrer a connectar l’habitatge amb un cable molt prim que no permet la connexió de gaire aparells a la vegada, perquè podria produir-se una sobrecàrrega.

Algunes persones de les Pedreres amb qui hem parlat reconeixen que, efectivament, fa temps que no paguen la llum, però argumenten que tenen pocs recursos econòmics i denuncien la manca injustificable d’infraestructures al barri. Les veïnes recorden que gairebé no tenen enllumenat públic, ni parcs infantils, ni transport públic i que elles mateixes es van encarregar de construir el clavegueram quan van començar a viure a la muntanya, fa més de cinquanta anys. Una vegada fins i tot van haver de reparar un pal de la llum que amenaçava de caure sobre un habitatge.

“Ningú donava explicacions. Ens parlaven com si fóssim gossos”

El pitjor ensurt, de totes maneres, se’l van endur fa quinze dies, quan desenes de mossos d’esquadra van desplegar-se pel barri i van escorcollar diversos habitatges per buscar-hi droga. Les veïnes asseguren que l’escorcoll es va fer sense autorització judicial perquè no coneixien els seus drets i se sentien intimidades per la presència d’antiavalots armats amb metralletes i tapats fins a les celles.

Pel que sembla, els resultats de l’operació van ser més aviat minsos, perquè els mossos només van trobar quatre plantes de marihuana destinades a l’autoconsum. Les veïnes asseguren que, com que no trobaven allò que buscaven, els mossos van demanar-los la documentació dels cavalls que pasturen per la muntanya. “No m’enduc el gall perquè veig que el tractes bé”, li van dir a un dels veïns. El barri es va sentir especialment maltractat i humiliat per l’actuació de la policia catalana: “Ningú donava explicacions. Ens parlaven com si fóssim gossos”, explica una veïna.

Les persones que viuen a les Pedreres no tenen cap dubte que els talls de llum i els escorcolls estan relacionats amb el pla especial de les Pedreres, que es va aprovar l’any passat i que preveu l’expulsió de dues-centes persones gitanes que viuen a la muntanya des de fa cinc dècades. El pla convertirà el barri en un parc de 90 hectàrees i permetrà la construcció d’una zona d’oci prop del Pirulí. El pla té el suport de l’Associació de Veïns de les Pedreres, una organització propera a CIU, i de l’hotel de quatre estrelles Palau de Bellavista, situat al peu de la muntanya. “Ens estan fent pressió. Des que van construir l’hotel no deixem de tenir problemes”, diu un veí. El proper dilluns, precisament, el ple de l’Ajuntament aprovarà un full de ruta que preveu l’enderroc de tots els habitatges construïts en terrenys públics en un termini de vuit anys.