Tornen a demanar l’absolució de les dotze encausades per les protestes durant el vintè aniversari de la UdG

19 desembre 2013
20 persones van resultar ferides arran de les càrregues policials / Xevi Planas
Unes 20 persones van resultar ferides arran de les càrregues policials / Xevi Planas

El Grup Antirepressiu de Girona ha tornat a llançar aquesta setmana la campanya per l’absolució de les 12 persones imputades per participar en una protesta contra la visita del president de la Generalitat, Artur Mas, durant el vintè aniversari de la Universitat de Girona (UdG), el 16 de desembre de 2011.

La protesta, protagonitzada per estudiants, professorat i altres membres de la comunitat universitària, va ser reprimida amb duresa pels Mossos d’Esquadra que custodiaven l’edifici de la UdG. Quan algunes desenes d’estudiants van aconseguir accedir a la Facultat de Lletres, l’aleshores rectora, Anna Maria Geli, va permetre l’actuació de la Brigada Mòbil dins de la Universitat. Arran de les càrregues policials, una vintena de persones van resultar ferides i tres persones van ser detingudes. Durant les setmanes següents, la investigació policial va incloure nou persones més dins el procés judicial, acusades de desobediència, atemptat a l’autoritat i danys, entre altres càrrecs. Les persones que van patir lesions per les càrregues policials van presentar una denúncia col·lectiva, que va acabar amb l’absolució del sotsinspector que va comandar l’operatiu policial. Per últim hi ha imputats diversos agents dels Mossos d’Esquadra per tortures i vexacions durant la detenció de tres estudiants. Actualment, tant les manifestants com els mossos encausats esperen que la Fiscalia demani penes per cadascun dels casos.

Durant aquesta darrera setmana, aprofitant l’aniversari de les càrregues policials, el Grup Antirepressiu i les encausades han tornat a llançat la campanya Quant costa pagar la Universitat? I defensar-la? A la presentació s’ha llegit un manifest al claustre de la Facultat de Lletres i s’ha desplegat una pancarta. Paral·lelament s’ha organitzat una xerrada informativa que ha anat a càrrec de l’advocat Benet Salellas, el doctor en dret constitucional Marco Aparicio, el professor de Criminologia de la UdG Ignasi Bernat, i una de les persones encausades.

Els professors han analitzat de forma exhaustiva el nou projecte de reforma de seguretat ciutadana, equiparant aquesta Llei a un procés de canvi de model social. Segons Ignasi Bernat, “la intenció d’aquesta reforma i la resta de polítiques impulsades pel govern de l’Estat espanyol van encarades a reconvertir el caduc model de benestar en un model penal”. Aparicio ha afegit que “aquest fet es dóna en un context de desmantellament de drets socials històrics, acompanyat d’una major maniobra de repressió per part dels aparells de l’Estat, que els permetrà debilitar la capacitat de protesta i d’oposició”. Finalment l’advocat defensor, Benet Salellas, ha lamentat que “les noves reformes penals i les pujades de taxes judicials, aconsegueixin acabar amb les poques garanties processals amb què comptava la població.”

Membres del Grup Antirepressiu Girona han anunciat la continuïtat de la campanya amb l’objectiu de vincular-la novament a la comunitat universitària. És preveuen més actes de cara a l’any que ve.