Torroella de Montgrí inaugura el centre social autogestionat l’Obrador

18 maig 2016
Manifestació pels carrers de Torroella de Montgrí /Carles Ventura
Manifestació pels carrers de Torroella de Montgrí /Carles Ventura

El 16 de maig es va inaugurar el primer centre social autogestionat de Torroella de Montgrí: l'Obrador. Es tracta d'una finca situada al carrer Sant Agustí, que estava abandonada des de feia anys i que s'estava deteriorant. Un grup de persones hi ha fet feines de rehabilitació durant les darreres setmanes i aquest diumenge es va celebrar l'acte d'inauguració, que va aixecar molta expectació al poble.

A Torroella de Montgrí ja fa anys que demanen un espai per fer-hi activitats, però l'administració no ha presentat mai cap proposta. Les persones que han okupat l'Obrador pretenen desenvolupar-hi tota mena d'activitats de caràcter social i cultural, com ara un cinema a l'aire lliure, una biblioteca popular o un rocòdrom. Es tracta del primer projecte d'aquest tipus que s'engega a Torroella i la població va respondre amb entusiasme a la iniciativa. La notícia va córrer de boca en boca i centenars de veïnes van interessar-se pel projecte.

La jornada va començar a la plaça d'Espanya, d'on van sortir un centenar de persones encapçalades per una pancarta que deia: Alliberem espais, construïm futur!. La manifestació va recórrer el centre de la vila fins arribar a l'edifici. Un cop dins, es va llegir un manifest i es va donar per inaugurat l'espai, que pretén fomentar la vida veïnal, el teixit associatiu i les alternatives al capitalisme. L'Obrador també es defineix com un espai "de lluita contra el racisme, el feixisme i el patriarcat".

Durant tot el dia hi va haver activitats per a totes les edats: tallers de pintures, de xanques, d'Slakline i jocs per la mainada. Membres de la campanya BDS van parlar sobre l'opressió de l'Estat d'Israel contra el poble palestí. Després de dinar, van tocar diversos grups de música: el local Tingladu, el de rap antifeixista de Sants Red Domina, ADN i Trastokados. Entre concert i concert, el micròfon es mantenia obert per llegir poesia.

La jornada va acabar a les 8 del vespre. Les organitzadores calculen que unes 500 persones van acostar-se a l'Obrador per interessar-se pel projecte, cosa que, segons afirmen, demostra la "necessitat" i la "urgència" de l'espai.