Assalt feixista a un bar de Montilivi abans del partit contra el Saragossa

Hores després de publicar un reportatge sobre l'agressió feixista a un aficionat del Girona FC, quatre aficionats s'han posat en contacte amb l'ARIET per explicar una altra agressió que es va produir ahir abans del partit contra el Saragossa


Aficionats del Girona FC durant un partit (Arxiu)/ Carles Palacio

Els ultres van irrompre al bar amb els braços alçats i cridant "sieg heil"

Una desena d'ultres van assaltar ahir un bar de Montilivi minuts abans de què comencés el partit que va permetre al Girona FC ascendir a primera divisió. Els ultres van irrompre al bar amb salutacions feixistes i van agredir quatre nois amb cops de puny i llançant-los botelles de vidre. L'agressió va acabar amb la intervenció de la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra, que els van fer fora del bar.

Els fets es van produir a la terrassa del bar A 1/2 camí, situat a l'Avinguda de Montilivi, mitja hora abans de què comencés el partit. A aquella hora, l'establiment es trobava ple a vessar d'aficionades que esperaven celebrar l'ascens del Girona a primera divisió. Entre elles hi havia quatre amics d'ideologia antifeixista que no tenien entrades per accedir a l'estadi, però que volien veure el partit per televisió. L'ambient era festiu i res feia presagiar que es pogués produir una agressió neonazi.

Tot va succeir molt ràpid. Els ultres van entrar al bar amb els braços alçats i cridant la consigna nazi "seig heil". Entre ells hi havia Ángel Valls, que va agredir un aficionat fa dues setmanes prop de l'estació de Girona, i Raúl Galán, conegut pels seus vincles amb Plataforma per Catalunya i per l'atac del 9N a l'Escola d'Hosteleria. Els ultres es van dirigir als quatre amics amb amenaces i insults: "¡Guarros de mierda! ¡Vamos a darnos de hostias!". Van colpejar-los i van llançar-los botelles de cervesa. Alguns es van treure la samarreta per exhibir tatuatges amb simbologia feixista. Els quatre amics, defensant-se com podien, van atrinxerar-se dins del bar mentre algú trucava la policia. Un dels nois agredits es mostra disgustat amb l'actitud de la resta d'aficionades: "A mi el que em va doldre més va ser la passivitat de la gent. Hi havia un centenar de seguidors del Girona i tots junts podíem haver-los fet fora". "Estàvem rodejats!", explica una altra de les víctimes.

El Pep, l'amo del bar, explica que la policia va intervenir molt de pressa. Primer va arribar la Guàrdia Urbana i tot seguit els Mossos d'Esquadra. Els van fer fora de l'establiment, sense detenir ningú. Més tard, alguns van intentar tornar a entrar, però no els van voler servir. "Eren molt grossos i buscaven baralla", explica el Pep.

En menys de tres setmanes s'han produït dues agressions feixistes en el marc d'un partit del Girona FC. Els aficionats agredits temen que, amb l'ascens a primera, els grupuscles d'extrema dreta que orbiten al voltant del club puguin trobar un altaveu per propagar la seva ideologia. "Imagina't quan juguin contra l'Espanyol. A la Curva [la grada d'afició radical de l'Espanyol] hi ha 40 feixistes fidels que van a cada partit, sigui on sigui", explica un d'ells.