Un jove s’encadena sota terra per aturar les obres de la MAT a Fellines

Caravana sota la qual estava enterrat el jove / P.C.
Caravana sota la qual estava enterrat el jove / P.C.

La plataforma No a la MAT Girona ha aconseguit paralitzar avui les obres de la línia a Fellines mitjançant una agosarada acció de desobediència civil. Aquest matí, quan els obrers de Red Eléctrica i diverses dotacions dels ARRO s’han presentat a Fellines per començar la construcció de la torre nº 66 s’han trobat que un noi s’havia atrinxerat dins d’un cotxe que estava enterrat a tres metres sota terra. Al cotxe només s’hi podia accedir a través d’un estret túnel que tenia la seva única obertura sota una caravana situada a la superfície.

Quan les persones que viuen a un mas proper han advertit els Mossos d’Esquadra que la vida de l’activista corria perill, les obres han quedat immediatament paralitzades. A partir de llavors, ha començat una complicada operació per alliberar el jove. En primer lloc ha calgut enretirar la caravana amb una grua i tot seguit bombers i obrers de Red Eléctrica han començat a desenterrar el cotxe. Després de més de sis hores de feina, encara no han aconseguit extreure l’activista de dins del cotxe.

Un braç trencat

Els Mossos d’Esquadra han carregat dues vegades contra les manifestants que donaven suport al jove. La primera càrrega s’ha produït a les dues de la tarda, quan els obrers de Red Eléctrica han intentat posar tanques al voltant de l’indret on s’ha de construir la torre. Durant la càrrega, els mossos han accedit a una propietat privada i han trencat el braç d’una noia que sostenia una pancarta. La segona càrrega ha arribat una hora més tard, quan la policia ha volgut arribar fins un tub de plàstic que les activistes utilitzaven per comunicar-se amb el jove enterrat.

La torre nº 66 es troba a tan sols 17 metres d’una masia, cosa que genera molta indignació entre el moviment anti-MAT. Segons la normativa legal vigent, les torres s’han de construir com a mínim a 100 metres de les cases aïllades i a 500 dels nuclis urbans. De fet, el moviment anti-MAT ja ha presentat diversos recursos contra el traçat de la línia, però la justícia avança amb més lentitud que les obres, de manera que encara que un tribunal els doni la raó, les torres ja estaran construïdes.

El moviment anti-MAT ha difós un vídeo per explicar l’acció d’avui. També es preveuen concentracions de suport en cas que el jove que s’ha encadenat sota terra sigui finalment detingut.