Un jutge confirma que el Consell Comarcal del Pla de l’Estany va encobrir els abusos sexuals a la Creu Roja de Banyoles

Manifestació a favor de la readmissió de la Sílvia Simoes. 18 de Gener del 2014 / Marc Planas
Manifestació a favor de la readmissió de Sílvia Simoes. 18 de gener del 2014 / Marc Planas

El jutjat social número 1 de Girona ha declarat improcedent l’acomiadament de l’extreballadora de l’equipament municipal banyolí al barri de la Farga, el Boli Blau. Sílvia Simoes haurà de rebre una indemnització pels mesos que ha estat apartada del seu lloc de treball i haurà de ser readmesa, segons la sentència dictada.

Aquest cas d’acomiadament ha resultat ser un fil més de la trama dels presumptes abusos sexuals portats a terme per l’expresident de la Creu Roja de Banyoles Joaquim Homs, actualment imputat per aquesta causa. Sílvia Simoes, va ser una de les treballadores que va aconsellar i acompanyar els joves que havien rebut les agressions d’Homs a denunciar-ho a la policia. Aquestes denúncies van ser mal rebudes pel cap dels Serveis Socials, Toni Pérez, l’alcalde Miquel Noguer i el Consell Comarcal del Pla de l’Estany, ja que les tres parts van resultar ser coneixedores dels presumptes abusos i no van prendre cap mesura per investigar-ho.

L’Assemblea de Treballadores i Treballadors d’Acció Social (ASSACS) ha denunciat sempre que l’acomiadament de la Sílvia ha estat una venjança orquestrada mitjançant una maniobra política. L’equipament el Boli Blau, gestionat inicialment per l’Ajuntament de Banyoles, va ser traspassat al Consell Comarcal del Pla de l’Estany que el va posar a concurs, i l’empresa ACISI en va sortir com a guanyadora. El cas és que Simoes no va ser informada que havia canviat l’empresa encarregada de la gestió de l’equipament ni ACISI, de l’obligació de subrogar Simoes, tal com indica en aquest cas el conveni d’educació en el lleure. ACISI finalment va rescindir el contracte i l’antiga empresa que gestionava l’equipament, SOTRAC, es va oferir a continuar portant la gestió de l’equipament, però el Consell Comarcal s’hi va oposar, segons afirma ASSACS, perquè aquest fet hauria comportat que Simoes continués treballant.

Aquest embolic ha acabat a jutjats, on finalment s’ha declarat improcedent l’acomiadament de la treballadora. A la sentència, el jutge reconeix com un fet provat la conxorxa entre els Serveis Socials, el Consell Comarcal i l’Ajuntament de Banyoles. En paraules del jutge, “els fets van ser posats en coneixement al consorci de Benestar Social Pla de l’Estany i tot i això no es va adoptar cap mesura de protecció als joves afectats ni tampoc es va mostrar cap voluntat de presentar denúncia, intuint d’aquesta manera cert interès per part dels responsables d’evitar un escàndol”.

Aquesta és la primera vegada que un jutge admet una implicació i una relació del cap de l’àrea de Serveis Socials, Toni Pérez, amb el cas dels presumptes abusos sexuals de menors de l’exdirector de la Creu Roja, que actualment resta en espera del judici oral després que el fiscal demanés 18 anys de condemna.

De totes maneres, tot i que el jutge hagi declarat improcedent l’acomiadament, les costes indemnitzatòries les ha condemnat a l’empresa SOTRAC i no al Consell Comarcal tal com demanava l’acusació. Per aquest motiu, Sílvia Simoes ha presentat recurs a la sentència, en què demana que la responsabilitat recaigui al Consell Comarcal del Pla de l’Estany.