Una acció de desobediència civil a Medinyà inaugura una setmana de lluita contra la MAT

8 desembre 2013
La convocatòria ha aplegat un centenar de persones / Miquel Toll

La lluita contra la MAT s’intensifica. Ahir al matí activistes convocades per la Plataforma No a la MAT van despenjar dues pancartes des d’una de les torres de la línia properes a la localitat de Medinyà i van tallar la carretera N-II. La convocatòria va aplegar un centenar de persones i va agafar per sorpresa les operàries que treballaven a les torres properes. Aquesta setmana la Plataforma No a la MAT prepara noves accions per impedir les expropiacions forçoses en el tram empordanès de la línia.

Quatre activistes van escalar la torre número 51 amb dues pancartes on es podia llegir: “MAT és leucèmia”, fent referència a una de les possibles malalties derivades de la proximitat del traçat de la línia; i “Expropiar és robar”, que denuncia les expropiacions forçoses a les quals es veuran sotmeses les propietàries afectades per la MAT.

matmedinya1
Quatre activistes han escalat la torre número 51 / Miquel Toll

Durant l’acció, una membre de la Plataforma No a la Mat va llegir un manifest que denunciava “els interessos del lobby energètic de preservar un model centralitzat i dependent dels combustibles fòssils i nuclears”, en contraposició a “un canvi de model energètic distribuït, renovable i autosuficient al servei i a l’abast de la població”. Posteriorment, Francesc Alfambra, president de l’associació Els Verds Badalona, va explicar l’oposició de la població de Santa Coloma de Gramenet i Badalona a la línia de la MAT i com afectarà el traçat al Parc de la Serralada de Marina, un espai protegit que inclou una part dels termes municipals de les dues ciutats. També va lamentar que “el contenciós administratiu presentat per l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, s’hagi resolt a favor de Red Eléctrica”, cosa que permet “la implementació d’un projecte que no és ni sostenible ni democràtic”. Després dels parlaments les assistents a la convocatòria van tallar la carretera N-II de manera intermitent per anunciar a les conductores les properes mobilitzacions.

La Plataforma No a la MAT prepara noves accions de protesta per aquesta setmana. Amb l’objectiu de donar suport a les persones afectades per les expropiacions forçoses, la Plataforma ha convocat concentracions davant dels ajuntaments de Sant Gregori, Sant Julià de Ramis i Cervià de Ter pels dies 10, 11 i 12. Sergi Nus, membre de la Plataforma No a la MAT i dels Naturalistes de Girona, va declarar en roda de premsa que “les concentracions són per fer visible una oposició a la MAT, denunciant els incompliments reiterats de la Generalitat de Catalunya pel que fa el traçat de la línia i la distància mínima de seguretat”. Nus va afegir que “des d’un punt de vista jurídic, si finalment els acords no fossin respectats, el projecte a part de ser innecessari seria il·legal”. Les concentracions compten amb el suport d’altres entitats com la CUP i el Procés Constituent.

Els assistents han tallat la NII de manera intermitent / Miquel Toll
Els assistents han tallat la NII de manera intermitent / Miquel Toll
A les pancartes s’hi podia llegir “MAT és leucèmia” i “Expropiar és robar” / Miquel Toll
A les pancartes s’hi podia llegir “MAT és leucèmia” i “Expropiar és robar” / Miquel Toll