Una empresa controlada pel director de Temporada Alta ha cobrat gairebé 100.000 euros del festival

En només tres edicions, 101.019 S.L. ha facturat 97.413 euros per llogar material tècnic i gestionar la venda d'entrades a través d'Internet

13 desembre 2015
Publicitat de Temporada Alta al Teatre Municipal de Girona /Élia Bakar
Publicitat de Temporada Alta al Teatre Municipal de Girona /Élia Bakar

Ha calgut esperar tres setmanes, però finalment Bitò Produccions, l’empresa que organitza Temporada Alta, ha confirmat que els directius del festival es contracten a si mateixos amb diners públics, tal com va revelar aquest mitjà el 23 de novembre. En la roda de premsa per valorar els resultats d’enguany, Salvador Sunyer ha presentat un informe que defensa de forma aferrissada la gestió del festival, però que al mateix temps reconeix les acusacions de l’ARIET.

L'informe no esmenta en cap moment ni l’ARIET ni el reportatge que es va publicar el dia 23, però respon punt per punt a tots els arguments que es van presentar aleshores. Bitò confirma que els directius del festival, Salvador Sunyer i Josep Domènech, controlen una empresa anomenada 101.019 SL que proporciona materials per il·luminar i subtitular els espectacles de Temporada Alta. Per aquest concepte, 101.019 va facturar 22.659€ el 2012, 11.568€ el 2013 i 15.983€ el 2014.

101.019 SL també s’encarrega de gestionar la venda d’entrades a través d’internet. Fins l’any 2011, aquest servei estava en mans de La Caixa, que cobrava comissions d’entre 1,90 i 3,25€ per cada entrada venuda. L’any 2011 Temporada Alta va desenvolupar el seu propi sistema de venda d’entrades, però qui s’encarrega de gestionar-lo és 101.019, que cobra comissions una mica més baixes, d’entre 0,5 i 1€. Per aquesta feina, 101.019 va facturar 15.253€ el 2012, 15.107€ el 2013 i 16.843€ el 2014.

Així doncs, ens trobem que una empresa controlada per Sunyer i Domènech ha rebut en tan sols tres edicions del festival 97.413 euros, la major part dels quals d’origen públic. Resta saber si els serveis facturats per 101.019 s’han realitzat realment i si s’ha pagat un preu just. Aquesta és una tesi plausible no només per la coincidència entre les persones que venen i les que compren, sinó també perquè 101.019 és una empresa desconeguda i sense activitat aparent. De fet, té el domicili al despatx d’advocats de la família Nadal, al carrer de la Sèquia número 5 de Girona, i ni tan sols disposa de pàgina web.

Resulta si més no sorprenent que una empresa de la qual no se sap absolutament res pugui realitzar una activitat tan especialitzada com llogar material tècnic per a espectacles teatrals. També crida l'atenció que després d'invertir en un sistema de pagament informàtic, Temporada Alta decidís cedir-ne la gestió a una altra empresa. No se'n podia fer càrrec el mateix festival? O és que es tractava, precisament, d'oferir una nova font d'ingressos als directius de Bitò?

Després d'exhibir-se al Teatre Borràs i d'anar de gira per tot el país, Terra Baixa ha generat 25.000 euros

Rendiment mínim de Terra Baixa

Temporada Alta també ha reconegut que Sunyer i Domènech han estat vinculats a Velvet Events fins al maig d'enguany. Aquesta productora es va utilitzar l'any 2012 per amagar el rendiment d'un espectacle que havia estat produït en el marc del festival, Dunas. En els últims deu anys, Velvet Events ha produït desenes d'espectacles i ha organitzat actes tan importants com la commemoració del tricentenari de 1714, la inauguració de l’estadi de l’Espanyol o la presentació del Mobile World Congress. Tot i això, si hem de creure l'informe, el rendiment de l'empresa ha estat més aviat discret, ja que Sunyer i Domènech tan sols n'obtenien uns 1.250 euros cada any.

L'informe no diu res sobre Dunas, però recorda que Temporada Alta justifica el rendiment dels espectacles finançats amb diners públics. En cas que un espectacle generi pèrdues, les assumeix Bitò, i en cas que generi beneficis, es destinen a noves produccions. L'informe posa l’exemple de Terra Baixa, de Lluís Homar, un dels espectacles més exitosos de l’any passat. Després d'estrenar-se al festival, Terra Baixa es va poder veure al Teatre Borràs, propietat de la família Balañá, i posteriorment va anar de gira per arreu de Catalunya.  Més de 30.000 espectadores van veure el clàssic de Guimerà, però Bitò tan sols n'ha obtingut 25.000 euros per les produccions d'enguany.

El reportatge publicat el dia 23 també alertava que els directius de Bitò utilitzaven Temporada Alta per exhibir les seves pròpies produccions. El festival reconeix que en els últims cinc anys s’han programat set espectacles en els quals Sunyer i Domènech tenien interessos: Primer amor, Conillet, La plaça del diamant, El Dubte, Jo mai, La Bête i 73 raons per deixar-te. Temporada Alta assegura que aquests espectacles es van programar pel seu “valor artístic i per la seva aportació a la qualitat del festival” i afirma que aquestes operacions s’han realitzat “a preu de mercat, per la banda baixa”.

Salvador Sunyer, director de Temporada Alta i president de Bitò Produccions
Salvador Sunyer, director de Temporada Alta i president de Bitò Produccions /Èlia Bakar

La CUP ha demanat un informe sobre el funcionament de Temporada Alta

Tímida resposta d’ERC i la CUP

Els únics partits polítics que han reaccionat a la investigació de l’ARIET han estat ERC i la CUP.  Tres dies després de publicar-se el reportatge, el grup municipal d’ERC-MES a l’Ajuntament de Girona va celebrar una roda de premsa en la qual va reclamar de manera genèrica canvis en la política cultural del consistori. Sense esmentar en cap moment ni el reportatge ni Temporada Alta, el regidor Martí Teres va demanar que es reduís la inversió pública en aquells festivals que estan sobredimensionats o que mostren una eficàcia limitada.

La CUP ha mostrat una mica més d’interès en aclarir el funcionament del festival. La formació independentista ha  demanat als serveis municipals de Cultura que elaborin un informe sobre la gestió de Temporada Alta i sobre la relació contractual entre el consistori i Bitò. La CUP també plantejarà una pregunta sobre festival en el proper Ple municipal.