Una nova acció de desobediència contra la MAT col·lapsa el centre de Girona durant quatre hores

Imatges de l’acció d’aquest matí a Girona:

[Slideshow "1942" not found]

El moviment contra la MAT ha donat avui a Girona una altra lliçó de coratge, compromís i perseverança. Les organitzacions que s’oposen a la línia elèctrica havien convocat aquest matí una concentració davant la Subdelegació del Govern a Girona per protestar contra les expropiacions de Viladesens, que es van suspendre el passat mes de gener gràcies a la pressió popular, però la protesta s’ha convertit ràpidament en una acció de desobediència que ha col·lapsat la circulació de Girona durant tot el matí.

Les manifestants s’han presentat a la Subdelegació del Govern a dos quarts de nou del matí amb diverses estructures de fusta que simbolitzaven els perjudicis que, des del seu punt de vista, acompanyen la línia elèctrica, com ara malalties, destrucció del paisatge o repressió policial. A més, les activistes també duien una pancarta que deia: “Prou polítics al servei de les elèctriques”.

Poc abans de les nou, una setantena de persones han tallat el carrer Jaume I, una de les principals artèries de la ciutat. Just en aquell moment, ha aparegut una furgoneta blanca, aparentment de lloguer. Diversos activistes han obert les portes posteriors de la furgoneta i n’han descarregat dos bidons de ciment de mitja tona cadascun. Els bidons s’han col·locat al mig de la calçada i dues veïnes de Fellines, l’Elvira i la Pilar, s’hi han encadenat. Mentre succeïa tot això, dues persones despenjaven des del terrat d’un edifici una gran pancarta que deia: “Desmuntem l’estafa elèctrica”.

A partir d’aquell moment la circulació al carrer Jaume I ha quedat tallada pels vehicles privats i les manifestants únicament deixaven passar els autobusos. El tall ha provocat un monumental col·lapse a Girona, que a aquella hora començava a omplir-se de trànsit. Els antiavalots que protegien la Subdelegació del Govern no han pogut fer res per impedir l’acció, que s’ha executat en qüestió de pocs minuts. De fet, els Mossos d’Esquadra han mantingut durant tot el matí una paper molt discret i en cap moment s’han enfrontant amb les opositores a la MAT. Res a veure amb l’acció de desobediència de Fellines del passat 8 de gener, que va acabar amb dos braços trencats i diverses persones contusionades per l’actuació de la policia catalana.

Després de tallar la circulació, les manifestants han col·locat al mig del carrer un cartell que informava que el traçat de la MAT incompleix la distància de seguretat en una quinzena de municipis. Les dues persones que s’han encadenat avui a Girona viuen, precisament, en un poble que es troba a menys de 200 metres de la línia. Segons la legislació vigent, la distància de seguretat hauria de ser de 500 metres pels nuclis habitats i de 100 metres per les cases aïllades. Durant tot el matí, desenes de persones encuriosides s’han apropat fins al lloc on es realitzava l’acció i han mostrat la seva solidaritat amb la lluita contra la línia elèctrica.

Les tasques de rescat han començat a les 10 del matí, quan han arribat dues dotacions de bombers. Per facilitar la seva feina i evitar enfrontaments amb la policia, les manifestants s’han desplaçat fins la plaça de la Constitució, adjacent al carrer Jaume I, mentre animaven a l’Elvira i a la Pilar amb crits com “No a la MAT, ni aquí ni enlloc” o “Guerra, guerra, guerra, a qui destrossa la terra”. Els bombers han utilitzat serres radials i martells elèctrics per esberlar els bidons de ciment, que estaven plens de metalls per dificultar les tasques de rescat.

A les 12:30 els bombers han aconseguit alliberar la Pilar, que s’ha reunit amb les seves companyes entre aplaudiments i mostres d’afecte i suport. Trenta minuts més tard, li ha arribat el torn a l’Elvira. L’acció ha acabat a la una del migdia sense més incidents. Els bombers han retirat les restes de ciment que quedaven a la calçada i la circulació ha quedat normalitzada.

Expropiacions aturades: una carrera a contrarellotge

Mentre al carrer els col·lectius opositors de la MAT tornaven a protagonitzar una espectacular acció, les darreres 3 propietàries que resten per firmar, es trobaven a dins de la Subdelegació del Govern de l’Estat Espanyol, citats a aixecar les actes d’ocupació forçosa.

Però de la mateixa manera que a fora estava tot calculat, a dins també ho havien controlat fins a l’últim detall. Segons hem pogut saber, el representant polític del municipi afectat, en aquest cas l’alcalde de Viladesens, no s’ha pogut presentar invalidant d’aquesta manera l’expropiació al no constar el seu acord i la seva firma. Les propietaries afectades, evidentment opositores de la línia, han fet constar en acta els incompliments de distància de seguretat de les seves propietats i han exigit que les expropiacions les portin a terme al seu municipi, Viladesens. L’actual llei d’expropiacions que data de l’any 1954, contempla l’obligatorietat de l’administració d’expropiar a les propietàries afectades als seus respectius municipis si aquestes ho reclamen. “Encara ens queda corda”, ha dit somrient Josep Saus un dels tres propietaris que resten per aixecar les actes d’ocupació.

L’acció d’aquest matí i el fet que Red Elèctrica de Espanya i l’administració no pogués formalitzar les actes d’ocupació, ha oxigenat de nou les opositores de la línia, que han aconseguit tornar a endarrerir la construcció de les darreres torres que permetrà final·litzar la línia Bescanó – St. Llogaia i interconnectar amb la línia soterrada francesa.

Tanmateix, l’Assemblea No a la MAT Girona, tem que REE tiri pel dret i comenci les obres de les darreres torres sense haver acabat de formalitzar les expropiacions. “No es la primera vegada que es salten la llei” – recorda Jordi Murtra referint-se als incompliments amb les distàncies de seguretat – “Si comencen les obres sense haver aixecat les actes d’ocupació convenientment, prendrem les mesures legals pertinents”, ha afegit Murtra avisant d’aquesta manera a REE.