Una organització antiavortista inaugura una exposició per homenatjar els fetus humans a Girona

30 agost 2015
Seu de Provida a Girona
Seu de Provida a Girona

L’organització antiavortista Provida Girona inaugurarà el proper 19 de setembre una exposició per homenatjar els fetus humans i per atemorir les dones que volen interrompre el seu embaràs. L’acte se celebrarà a la seu de Provida, al carrer Cor de Maria número 7, i hi serà present Juan José Panizo, un advocat ultraconservador que va portar a judici el primer cas d’avortament legal de l’Estat espanyol, l’any 1985.

El de Girona serà el tercer ‘Museu de la Vida’ de l’Estat. El primer va obrir les seves portes a Valladolid l’any 2010 i el segon ho va fer a Barcelona dos anys més tard. Aquests centres, que es defineixen com a “espais de suport a la dona embarassada”, presenten informació “científica” sobre els riscos de l’avortament i sobre les seves alternatives. El centre de Barcelona, per exemple, mostra imatges esgarrifoses de fetus ensangonats extrets del ventre de la mare i assegura que les dones que han interromput el seu embaràs pateixen l’anomenat “síndrome del postavortament”, que suposadament augmenta el risc de depressió i suïcidi.

Tal com reconeixia Juan José Panizo en una entrevista al diari digital Forum Libertas, els ‘Museus de la Vida’ estan pensats per a les persones més joves. La idea és convertir-los en una eina educativa al servei dels col·legis vinculats a l’Església Catòlica i a l’Opus Dei. Segons Panizo, aquestes iniciatives són més necessàries aquí que en altres punts de l’Estat perquè “alguna cosa en la cultura de la vida falla a Catalunya clarament”. En el cas de Girona, dos dels col·legis que amb tota probabilitat visitaran l’exposició són el Bell-lloc del Pla i les Alzines, que cada any reben subvencions de la Generalitat malgrat la seva estricta formació religiosa.

Provida Girona és una organització formada per persones provinents dels sectors més reaccionaris de les comarques gironines. La presidenta de l’associació és Gemma Ros, hereva del Grup Ros, un petit imperi de comerç i distribució de peix fresc i congelat amb seu a Blanes. Ros no deu patir estretors econòmiques, perquè pot dedicar bona part del seu temps a “defensar la vida” des de tot tipus de fòrums i tribunes d’Internet. La implicació d’aquesta empresària és tan gran que fins i tot ha pagat de la seva pròpia butxaca autobusos per omplir les manifestacions antiavortistes de Madrid.

Un altre dels personatges destacats de Provida Girona és Juan Carlos Barbé, que es defineix a si mateix com a “escriptor i director de teatre”, tot i que només té 21 anys i no se li coneixen aportacions culturals remarcables. Barbé és el president de VOX Gerona i un furibund defensor de “l’única i vertadera nació de la península, la nació espanyola”. En les passades eleccions municipals, Barbé tenia la intenció de presentar la seva candidatura a Girona, però segurament per falta d’efectius va acabar al número 26 de la llista de Vitòria.