Victòria del SEPC, i poc interès de les estudiants per les eleccions al Claustre

La victòria en les eleccions al Claustre (sector estudiants) de la Universitat de Girona (UdG)  ha estat per al Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans. Les eleccions han estat marcades per una baixa participació i un interès baix en el procés per la majoria de les estudiants universitàries. 

El 9 i 10 d’abril s’ha celebrat la votació electrònica dels futurs membres del Claustre. A més, les estudiants també formaran part del Consell de Govern i d’altres organismes i comissions. Alhora, seran membres del Consell d’Estudiants, fins ara coordinat per l’estudiant del grau de Psicologia Laia Vidal Barrera.

El procés electoral s’ha celebrat amb normalitat, i la intensitat electoral ha variat molt en funció de la facultat o escola. L’únic incident, segons el SEPC, ha estat amb la candidatura del PUC (Politècnics Units pel Canvi). El sindicat independentista i socialista afirma: “Hem patit un boicot d’algunes persones d’una candidatura de l’Escola Politècnica Superior (EPS) en forma de calúmnies per les xarxes socials i tot posant cartells seus damunt dels nostres per tapar-los.”

IMG_4195
[arxiu] Manifestació estudiantil vaga 27-F / Pere Fuster

La participació mitjana de les estudiants ha estat del 5%, que ha variat de l’1% al 9% depenent de les facultats. A més, a la Facultat de Medicina, la Facultat de Turisme i a la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials finalment no s’hi va presentar cap candidat. Aquesta participació baixa fa pensar que és deguda al fet que en algunes facultats amb un sol vot ja hi entraven els candidats (hi havia més places que candidats), en d’altres hi havia una única candidatura i, en general, hi ha una sensació, per part de les estudiants, que la participació en els òrgans de govern “no serveix per a res” o que “poca cosa es pot canviar”. Aquesta percepció pot venir del fet que en el Claustre les estudiants tenen sols un 23% de representació o que moltes decisions són imposades o executades sense el vot ni la voluntat favorable de les estudiants. Per aquest motiu es convoquen les mobilitzacions, en què es reclamen moltes demandes que no solen aplicar-se ni acceptar-se pels qui governen en l’educació postobligatòria.

Pel que fa als claustrals escollits en aquestes eleccions, el SEPC ha estat la candidatura guanyadora amb 19 candidats, seguida dels PUC amb 10, i de la CEFC amb 5, a més d’alguna altra candidatura i estudiants a títol individual. El SEPC, a través del seu comunicat, s’ha alegrat dels resultats, però ha destacat la baixa participació com a símptoma de la poca incidència que pot fer el col·lectiu d’estudiants en els òrgans de govern. A més, el sindicat afegeix: “Pensem que l’objectiu no és el vot cada dos anys, sinó que el conjunt d’estudiants es mobilitzin dia a dia per una universitat com cal. Si no hi ha una lluita a les aules i als carrers, la feina que es pugui fer al Consell d’Estudiants, al Claustre, al Consell de Govern o on sigui, no tindrà cap sentit.”

El SEPC finalitza el seu comunicat parlant de la resta d’estudiants escollits i els emplaça a “treballar conjuntament per una universitat millor, i que es doti de tot el sentit els òrgans com el Consell d’Estudiants.” I afegeix: “Si som acrítics i seguim la lògica institucional, serem uns titelles més de les polítiques educatives que estan atacant els estudiant catalans.”

Ara només falta esperar el període de reclamacions a la proclamació provisional d’electes; tot i que tot apunta que no sorgirà cap canvi. D’aquí a unes setmanes es constituirà un nou Consell d’Estudiants i properament prendran possessió les estudiants escollides com a nous membres al Claustre de la Universitat de Girona.