Xiulada a Felip VI en la seva visita a Girona i fort desplegament policial

26 juny 2015
concentració prop de l'Auditori de Girona en motiu de la visita de Felip VI / Sergi Vázquez
Concentració prop de l’Auditori de Girona en motiu de la visita de Felip VI / Sergi Vázquez

Unes seixanta persones s’han manifestat prop de l’Auditori de Girona, ja que una línia d’antiavalots els ha impedit avançar més. A l’Auditori se celebrava el Fòrum Impulsa, que ha estat presidit per Felip VI. Dues regidores de la CUP han intentat entrar a l’acte per entregar una carta al monarca, però l’organització no els ha deixar accedir al recinte.

La concentració antimonàrquica s’ha iniciat passat quarts de vuit a la plaça Miquel de Palol. Davant d’un fort desplegament policial, sobretot de paisà, les manifestants han avançat en direcció al Palau Firal. El Fòrum Impulsa, promogut per la Fundació Princesa de Girona, vol ajudar i premiar “el jovent emprenedor”. La Fundació i el Fòrum Impulsa tenen partidàries i detractores entre la societat gironina: per una banda té el suport d’institucions (el mateix alcalde), empreses importants i de part del teixit social i empresarial gironí; i de l’altra banda rep les crítiques any rere any de diversos partits i organitzacions polítiques, i també de ciutadanes que mostren el seu rebuig al carrer o a les xarxes socials.

Tal com apunta la CUP, formen part del Patronat la Fundació Princesa de Girona membres de la burgesia catalana i espanyola com Fernando Abril-Martorell, Arcadi Calzada, Salvador Alemany, Borja Prado, César Alierta, Juan Villar-Mir, Domènec Espadalé o Isidre Fainé. Lluc Salellas, regidor de la CUP a Girona, ha declarat que estan “per una economia i unes institucions al servei del poble, i que aquest tipus de fundacions no representen les gironines”. A més, ha afegit que rebutgen “la presència de Felip VI a Girona i als Països Catalans”. Salellas afirma que “la ciutadania ha escollit una majoria clara independentista al Ple de l’Ajuntament de Girona i per tant el monarca espanyol no és benvingut a Girona”.

En arribar a la plaça davant del Palau Firal un fort cordó policial, poc vist a la ciutat, ha impedit el pas a les manifestants. Les agents que han barrat el pas pertanyien a la BRIMO (Brigada Mòbil) que actua en grans mobilitzacions o actuacions especials o “d’alt risc”. De fet, el Fòrum sempre s’ha celebrat d’esquenes a la ciutat i amb un fort desplegament policial. Les manifestants han xiulat i cridat contra la família borbònica i a favor de la República Catalana. Lluc Salellas i Ester Costa, dues de les quatre regidores de la CUP a Girona, han intentat demanar l’accés al recinte per donar una carta al cap d’estat espanyol. Segons relata Lluc Salellas, van demanar una invitació a través de l’Ajuntament de Girona, que els la va denegar al·legant que només estava convidat l’alcalde -malgrat que en altres edicions hi havien assistit regidores i, fins i tot enguany, l’exregidora Pia Bosch. També van sol·licitar-ho a la Fundació Princesa de Girona, que els  va donar llargues: “avui a la tarda ja us trucarem”. Finalment han mediat, en plena concentració, amb un responsable del Fòrum que els ha deixat passar entre mig del cordó policial fins a les reixes exteriors del recinte. Allà, una altra responsable els ha comunicat que no tenien acreditació però que ho mirarien. Al cap d’uns minuts ha tornat amb una negativa. Aleshores les regidores han tornat a la concentració, que després d’unes consignes amb el megàfon, ha acabat sense més incidents.